ŞİLE GEZİ REHBERİ


ŞİLE'DE TATİL

İstanbul'un Karadeniz kıyısındaki tek ilçesi olan Şile'nin yolu boyunca et-mangalcılar sıralanıyor. Taze kuzu eti yemek isterseniz buralarda mola verebilirsiniz. Et kilo usulü satılıyor. Kömür kamyonlarının çok işlediği bir yol olduğu aklınızda bulunsun. İstanbul'a yakınlığı ve her türlü ihtiyacın karşılanabildiği ilçe merkezi nedeniyle rağbet gören bir tatil merkezi. Yol boyunca bahçeler ve ağaçlıklar arasında seyrediliyor. İlçe merkezi Karadeniz'e uzanan bir burun üzerinde kurulu ve denizden biraz yüksekte. Bu nedenle merkezde denize inen yolla “mini yer tarafından giderseniz 20 Km. daha fazla sürer . Eğer aklınızda villa tatili yapmak yok da sadece gezmek varsa tam da gezilecek yer. Neyse anlatmaya devam edelim. Kayalık güney ve doğu yönünde alçalıyor ve güzel kumsallı plajlar oluşuyor. Şile'ye girmeden sola dönüp iki kilometre kadar ilerlerseniz Kumbaba plajlarına varıyorsunuz. Kumbaba plajının kumunun romatizmal hastalıklara iyi geldiği Bizans döneminden beri biliniyor. Plaja otomobille girişte oto başına küçük bir ücret ödeniyor. Soyunma kabini, duş ve tuvaletler var. Ekmek arası türü yiyecekler ve içecekler satan kafeteryadan da yararlanabilirsiniz.


Kumbaba'da ve Şile'de konaklama tesisleri de var. Otelleri tercih etmezseniz küçük pansiyonlardan da yararlanabilirsiniz. Şile'nin kumsallı iki plajından biri giriş tarafında. Kayalar arasında küçük bir koy oluşturan diğeri ise ilçenin doğu yönünde. Bu plajın içinde bir de kaynak suyu bulunuyor. Nerede bir değişik şey görse hemen çaput bağlayıp adak adama alışkanlığı olanlar buraya da çaputlar bağlıyorlar.
Her yıl kültür-sanat ağırlıklı bir festival düzenlenen Şile'nin en önemli ürünü kendi adıyla anılan bezi. Sıcak yaz günlerinde serin tutan Şile bezi tişortlar, gömlekler güney sahillerine göre çok daha uygun fiyatlı. Elişi işlemelerle süslü olanları tercih ederseniz biraz fazla parayı gözden çıkarmanız gerekiyor. Sadece gezmek değil villa tatili yapmak da gerekir tabi ki. Fakat bu bölgede değil de kiralık villa olarak fethiye veya kalkan bölgesini önerebiliriz.


Şile yolu üzerinde İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan, daha doğrusu karşılayamayan barajlardan biri bulunuyor: Ömerli. Yolun sağında kalan baraj çevresinde ve biraz içerilere girdiğinizde çok güzel orman içinde piknik yapılabilir. Yaz sıcağında bile buz gibi suları ile güzel bir pınar bulup çevresine oturabilirsiniz. Şile çevresi iyi suları ile tanınıyor ve İstanbul'un yeni moda su istasyonlarında satılıyor. Otomobiliyle gidenler bagajlarına bidon koyup dönüşte iyi su getirebilirler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ŞanlıUrfa'da Arkeoloji ve Tarih Turizmi

Villa Çetin Bey

GELİBOLU